Vijesti

PočetnaNovostiVijesti

Važnost razmene znanja u vreme digitalizacije

22. april 2018.

Pored toga što ima kancelarije u dva univerzitetska grada, Novi Sad i Grac, M&I Systems,Co. je otišao korak dalje u razvoju saradnje sa akademskom zajednicom. Povodom pokretanja novog master akademskog programa Digitalna transformacija FEFA i M&I Systems potpisali su memorandum o razumjevanju FEFA Koalicije za digitalnu transformaciju. Koncept programa je postavljen i zasnovan na razmjeni znanja i iskustava, kao i širenju mreže kontakata izmedju onih koji će ovaj program izvoditi.

Koje promjene donosi digitalizacija?


Digitalna transformacija donosi promjene u pogledu poslovnih i organizacionih aktivnosti, procesa, kompetencija i poslovnih modela kako bi se u potpunosti iskoristile sve promjene, prevazišli svi izazovi digitalne sadašnjosti kao i budućnosti i da bi se obezbjedio opstanak i napredak na tržištu. Stepen u kojem kompanije sprovode digitalnu transformaciju još uvek dovoljno ne prati brz rast, razvoj i inovativnost tehnologija. Zašto je to tako? Zato što digitalna transformacija podrazumjeva, izmedju ostalog, promjenu načina razmišljanja i state of mind svih zaposlenih. Pokretač i alat digitalne transformacije jeste tehnologija ali osnova na svim nivoima su ljudi. Studenti na ovom programu će, kroz niz predavanja, biti u direktnom kontaktu sa stručnjacima koji rade za najznačajnije regionalne i svjetske IT kompanije. Ovakvim pristupom, oni će biti u mogućnosti da se upoznaju sa realnim studijama slučaja, problemima, aktuelnim trendovima i izazovima u IT-u kao i mogućnostima za njihovo prevazilaženje.

Razmjena znanja i digitalna transformacija


Digitalna transformacija podrazumjeva razmjenu znanja na svim mogućim nivoima. Stručnjaci iz IT komapnija će dijeliti svoje znanje i dugogodišnje iskustvo sa studentima, i na taj način ih upoznavati sa realnim poslovnim izazovima koje donosi digitalizacija. Studenti će svojim otvorenim stavom i pitanjima ukazati na nova polja za diskusiju. Takođe, stvaraće se mreža kontakata i razmjena iskustva između IT stručnjaka koji su uključeni u ovaj program.

Naše kolege su svojim predavanjem dali uvid u oblast optimizacije poslovnih procesa uz primjenu robotike i vještačke inteligencije. Sa fokusom na oblasti Business Process Management, Performance Management, Robotic Process Automation i Artifical Intelligence, istakli su da glavni cilj svake promjene treba da ima za cilj zadovoljenje kupaca što se, između ostalog, postiže proučavanjem ogromne količine podataka o njima uz pomoć novih tehnologija. Takođe su dodali da se na taj način izgrađuje arhitektura 21. vjeka koja omogućava povezivanje fizičkog sveta, odnosno svakodnevnih potreba sa digitalnim svijetom.