RPA

PočetnaManaged ServicesRPA

RPA – Robotska automatizacija procesa

Zaposleni svakodnevno obavljaju stotine poslovnih zadataka i procesa koji zahtjevaju tačnost i brzinu, ali ne moraju nužno zahtjevati odlučivanje. Često su ti postupci skloni greškama i predstavljaju izvor frustracije zaposlenih. Upotreba robota na području svakodnevih poslovnih aktivnosti, odnosno robotska automatizacija poslovanja povećava profitabilnost, dok istovremeno poboljšava tačnost poslovanja vaše organizacije. Dizajniran za rad na širokom rasponu ponavljajućih zadataka, softverski roboti interpretiraju, samostalno preuzimaju akcije i komuniciraju sa drugim sistemima, baš kao i ljudi. Robot nikad ne spava i ne čini greške.

Softverski roboti se lako treniraju i integrišu u bilo koji sistem. Oni konstantno izvještavaju o svom napretku, čime povećavaju operativnu i poslovnu predvidljivost. Najpogodniji procesi za RPA imaju mnogo transakcija struktuiranih podataka sa relativno statičnom putanjom procesuiranja, koja se ne mjenja često i ima čvrsta poslovna pravila. RPA je orijentisan na poslovne korisnike koji ne moraju imati napredna IT znanja, ne zahtjeva vještine programiranja i nema kod. Oslanja se na postojeće funkcionalnosti aplikacija i preuzima dosadašnji način rada zaposlenih.
Povrat na investicije (ROI)
Od 30% do 200% unutar 1 godine

Optimizacija resursa
Automatizacijom rutinskih zadataka, zaposleni mogu slobodno obavljati više vrednih poslova. Fokusirajući se na donošenje odluka i službu za korisnike kojima je potrebna ljudska odluka, zaposleni su efikacije angažovani (>60% manji udio ručnog rada).

Smanjenje troškova
Jeftin i brz način rješavanja sve većeg broja zahtjeva za usklađenost (compliance) i rastuću birokratiju za koju nije potrebna ljudska intervencija.

Povećanje produktivnosti
Neprekidno izvršavanje automatizovanog procesa (24/7/365).

Smanjenje rizika
Kada se procesi izvršavaju besprekorno, dodatne provere su nepotrebne čime se štede finansijski i vremenski resursi.