RPA

PočetnaProizvodi i rješenjaBPM & RPARobotic process automation (RPA)

Robotska automatizacija procesa (RPA) donosi budućnost u sadašnjost

Zaposleni svakodnevno obavljaju stotine poslovnih zadataka i procesa koji zahtjevaju tačnost i brzinu, ali ne moraju nužno zahtjevati odlučivanje. Često su ti postupci skloni greškama i predstavljaju izvor frustracije zaposlenih. Robotska automatizacija poslovanja povećava profitabilnost, dok istovremeno poboljšava tačnost poslovanja vaše organizacije. Dizajnirani za rad na širokom rasponu ponavljajućih zadataka, softverski roboti interpretiraju, samostalno preuzimaju akcije i komuniciraju sa drugim sistemima, baš kao i ljudi. Robot nikad ne spava i čini nula grešaka. Zaposleni se oslobađaju frustrirajućih aktivnosti i mogu se fokusirati na odlučujuće aktivnosti unutar organizacije. Softverski roboti se lako treniraju i integrišu u bilo koji sistem. Oni konstantno izvještavaju o svom napretku, čime povećavaju operativnu i poslovnu predvidljivost.
Najpogodniji procesi za RPA imaju mnogo transakcija struktuiranih podataka sa relativno statičnom putanjom procesuiranja, koja se ne mjenja često i ima čvrsta poslovna pravila. RPA alati imaju najbolje rezultate kada rade direktno sa podacima i aplikacijama.

Finansijske usluge i bankarstvo
Provjera podataka, migracija podataka između bankarskih aplikacija, upravljanje korisničkim računom, izrada izvještaja, poređenje vrijednosti, ispunjavanje obrazaca, obrada finansijskih zahtjeva, ažuriranje podataka o kreditima.

Tehnologija / softver
Testiranje hardvera i softvera za funkcionalnu, kvalitetnu i mobilnu performansu.

Telekomunikacije
Prikupljanje i konsolidovanje podataka iz telefonskih sistema klijenata, izrada sigurnosnih kopija podataka sa klijentskih sistema, prenos podataka, izvlačenje podataka o cijenama konkurenata, informacije o proizvodnji telefona itd.

Proizvodnja
ERP automatizacija, automatizacija logističkih podataja, praćenje podataka, poređenje cijena proizvoda.

Javna uprava
Popunjavanje i aktivnosti provjere obrazaca, integracija nasleđenih sistema sa novijim sistemima, automatizovanje dnevnih izvještaja.

Zdravstvo
Migracija i obrada podataka o pacijentu, izvještavanje za ljekare, obrada medicinskih zapisa, automatizaciju podataka o osiguranju i obrada zahtjeva, pokretanje e-pošte sa medicinskih sistema naplate, status zahtjeva i automatizacija sličnosti kao i skladištenje podataka pacijenata.

Hotelijerstvo
Analiza cijene konkurencije, obrada podataka o gostima, verifikacija podataja, obrada plaćanja, kreiranje korisničkih računa.

Trgovina
Izvlačenje podataka o proizvodu sa web stranica proizvođača, automatsko ažuriranje online invenara i informacija o proizvodu.

Proces od nabavke do plaćanja (Procure – to – pay)
Automatizacija transakcionih poslova koji se odnosi na dobijanje i usmjeravanje stavki kao i osiguravanje nesmetanog protoka podataka između sistema.

Proces od ponude do uplate (Quote – to – cash)
Ubrzanje prodajnih procesa, automatizacija obračuna cijena, naručivanje, fakturisanje i plaćanje.

Ljudski resursi
Automatizacija obračuna plata, upravljanje pogodnostima zaposlenih, izveštavanje o usaglašenosti.

Obrada zahteva za potraživanjem
Automatizacija obračuna plata, upravljanje pogodnostima zaposlenih, izvještavanje o usaglašenosti.

Šta su RPA karakteristike?


Nema kod
Ne zahtjeva vještine programiranja
Vizuelna definicija procesa (flowchart)
Bez stresa na postojeće aplikacije i procese
Oslanja se na postojeće funcionalnosti aplikacija
Preuzima dosadašnji način rada zaposlenih
Orijentisan na poslovne korisnike koji ne moraju imati napredna IT znanja

Koji su benefiti?


Povrat na investicije (ROI) od 30% do 200% unutar 1 godine
Optimizacija resursa – automatizacijom rutinskih zadataka, zaposleni mogu slobodno obavljati više vrijednih poslova. Fokusirajući se na donošenje odluka i službu za korisnike kojima je potrebna ljudska odluka, zaposleni su efikacije angažovani (>60% manji udio ručnog rada)
Smanjenje troškova – jeftin i brz način rješavanja sve većeg broja zahtjeva za usklađenost (compliance) i rastuću birokratiju za koju nije potrebna ljudska intervencija
Povećanje produktivnosti – neprekidno izvršavanje automatizovanog procesa (24/7/365)
Smanjenje rizika – kada se procesi izvršavaju besprekorno, dodatne provjere su nepotrebne čime se štede finansijski i vremenski resursi