Studije slučaja

PočetnaO namaM&I Group UspehStudije slučaja

Strauss Adriatic

Strauss Adriatic posluje u okviru multinacionalne kompanije Strauss Coffee, koja je od 2005. godine vlasnik brendova Doncafé i C kafa. Strauss Coffee B.V. je ogranak kompanije specijalizovan za proizvodnju kafe i peta je po veličini kompanija na svijetu po prometu sirove kafe. Strauss Coffee B.V. spada među 10 najvećih svijetskih kompanija za proizvodnju kafe, koja zapošljava više od 6.000 ljudi. Od 1991. godine, kompanija proširuje poslovanje putem organskog rasta, preuzimanja i partnerstava. Lokalni timovi imaju podršku stručnjaka iz sjedišta kompanije u ključnim oblastima, od nabavke sirove kafe u Švajcarskoj, preko korporativnih finansija i istraživanja i razvoja u Izraelu, do preuzimanja i spajanja, ljudskih resursa, strateškog marketinga i inovacija u Holandiji. Strauss Adriatic (Doncafé) fabrika je jedna od 14 proizvodnih jedinica koje snabdevaju 15 tržišta kafe širom sveta. U Brazilu, najvećem svijetskom proizvođaču kafe, Strauss Coffee ima četiri fabrike i zauzima vodeću poziciju na tržištu maloprodaje. Strauss Adriatic druga je kompanija po veličini na maloprodajnom tržištu kafe u Srbiji (Doncafe i C kafa) i vodeći lokalni brend kafe na HoReCa tržištu.


Nakon uspješne implementacije M&I ERP rješenja i digitalizacije poslovnih procesa kompanije stvoreni su neophodni uslovi za implementaciju inteligentnog M&I BI rješenja koje će objediniti kako interne, tako i eksterne i istorijske podatke kompanije i omogućiti transparentan uvid u prošlost i sadašnjost poslovanja, bolju predikciju budućih događaja i konačno, brži, jednostavniji i kvalitetniji proces odlučivanja.

Analitičke aplikacije razvijene nad dimenzionalnim modelom podataka, i dostupne kao web i mobile aplikacije sa izvještajima i analizama prilagođenim različitim poslovnim funkcijama, pokrivaju sledeće poslovne oblasti:
Prodaja
Veleprodaja
Praćenje plana prodaje
Praćenje targeta komercijalista
Sell in – sell out
Zalihe
Finansije
Potraživanja i obaveze
Profitabilnost proizvoda
Menadžment izjveštavanje
Analiza marketing troškova
Proizvodnja
Praćenje KPI-eva po grupama proizvoda

Implementacijom BI sistema u Strauss Adriatic postavljen je temelj za kontinuirano upravljanje I unapređenje poslovanja kompanije, uključujući sledeće benefite:
Automatizacija procesa izvještavanja, interno i prema menadžmentu grupe
Smanjeno vrijeme utrošeno na izvještavanje - više vremena za obavljanje core poslovanja, analizu i razvoj business-a
Svakodnevna automatska distribucija na email predefinisaniih izvještaja
Veći kvalitet podataka
Brz, jednostavan pristup ključnim informacijama u dinamičnom okruženju
Bolja usluga i veće zadovoljstvo kupaca
Brža reakcija na stalne promjene na tržištu
Veća konkurentnost na tržištu