Vijesti

PočetnaNovostiVijesti

Dan programera

10. septembar 2016.

Nezvanični međunarodni Dan programera slavi se 256. dana svake godine, 12. septembra svake prestupne godine ili 13. septembra svake proste godine – datum koji nije slučajno izabran već ima posebno značenje. Broj 256 je izabran jer predstavlja broj različitih vrijednosti koje mogu biti reprezentirane 8-bitnim bytom, vrijednosti koja je dobro poznata programerima. 256 je ujedno i najviši stepen dvojke (28) koji je manji od 365(366), koliko iznosi broj dana u godini.


Ovaj dan nezvanično slave mnoge IT kompanije i programeri širom svijeta ali je on zvanično priznat samo u Rusiji. Dan programera utvrđen je na predlog Valentina Balta i Michaela Cherviakova, zaposlenih kompanije Parallel Technologies koja se bavi web dizajnom. Oni su od 2002. godine pokušavali da prikupe potpise peticijom kako bi ruska vlada prepoznala ovaj dan kao dan programera i to su uspjeli tek 2009. godine kada je pootpisan zakonodavni akt kojim je ovaj dan proglašen Danom programera.

IT industrija je u velikom usponu, čak će i najmanjim kompanijama u jednom trenutku zatrebati usluga programera, bilo da je u pitanju izrada sajtova ili kompleksne baze podataka. Uz toliku tražnju, da li je broj programera koji trenutno postoji na svijetu dovoljan? Koliki je broj programera na svijetu, koja zemlja vodi po broju programera, raspored programera po svijetu i još neke zanimljivosti iz svijeta programiranja:

Prema statističkim podacima na svijetu postoji oko 18,5 miliona programera.
Kakav je raspored programera po svijetu? Istraživanja pokazuju da je SAD država sa najviše programera – oko 3,6 miliona što je 19.2% od ukupnog broja programera na svijetu, sledeća je Kina sa 1,9 miliona (10,1%) i prati je Indija sa 1,8 miliona (9,8%).
Predviđa se da će ovaj broj da poraste na 26,4 miliona do 2019. godine.
Java programeri su najbrojniji i ima ih oko 9 miliona, njih slede PHP programeri kojih ima oko 5 miliona i na kraju Phyton programeri kojih ima oko 4,3 miliona.
Ukrajina je država sa najviše programera na teritoriji Centralne i Istočne Evrope (oko 50 hiljada) i zbog toga mnoge inostrane kompanije razmatraju Ukrajinu kao zemlju idealnu za outsourcing aktivnosti vezane za razvoj softvera. Prema A.T Kearney istraživanju Ukrajina je među prvih 50 zemalja na svijetu po obimu ukupne outsourcing aktivnosti.
Kada bi računarsko programiranje bilo država, bila bi treća po redu po broju jezika koji se u njoj govori. Prva je Papua Nova Gvineja sa 836 jezika, druga je Indonezija sa više od 700 i treća je Nigerija sa preko 500. Programskih jezika koji su poznati čoveku, koji su nekada bili u upotrebi i onih koji još uvek jesu, ima 698.
Prvi programski jezik bio je FORTRAN i izmislio ga je jedan od zaposlenih IBM-a John Backus, 1954.godine. Tek 1957. godine je komericijalno objavljen.
Prvi programer je bila žena – Ada Lovelace, britanska matematičarka.
Jedna od prvih žena koje su stekle doktorsku titulu iz oblasti kompjuterskih nauka bila je Meri Kenet Keler, časna sestra iz Amerike, Ohaja.
Prvi bug dobio je ime po pravoj bubi. Grace Murray Hopper je otkrila prvu računarsku grešku u istoriji tako što je radila Harvard Mark II kompjuteru i pronašla moljca koji se zaglavio u kompjuteru i time prouzrokovao grešku. 09September_11
Prva digitalna kompjuterska igrica nikada nije ostvarila profit. 1962. godine programer sa MIT-a, Steve Russell i njegov tim proveo je 200 sati razvijajući prvu verziju igrice Spacewar. Iako je igrica bila veliki hit na MIT kampusu, Russell i njegov tim nikad nisu ostvarili profit od igrice jer igrica nikad nije bila zaštićena autorskim pravom.
Prvi kompjuterski virus je dizajniran bez ikakvih štetnih namjera. 1983. godine Fred Cohen, poznat kao izumitelj tehnika za odbranu protiv virusa, dizajnirao je parazitsku aplikaciju koja može da inficira računar, kasnije poznatu kao kompjuterski virus. Sam virus je bio „benigni“ i stvoren je samo da bi se dokazalo da je moguće.
Računarsko programiranje je trenutno jedno od najbrže rastućih zanimanja.
Ako već govorite nekim programerskim jezikom, uvijek možete da dođete kod nas da porazgovaramo!

Ako već govorite nekim programerskim jezikom, uvek možete da dođete kod nas da porazgovaramo!