Vijesti

PočetnaNovostiVijesti

M&I SYSTEMS, CO. OBILJEŽAVA 30 GODINA POSLOVANJA

26. januar 2021.

M&I Systems, Co. ove godine obilježava 30 godina poslovanja - 30 godina inovacija, učenja i uspjeha. Kompanija osnovana 23. januara, 1991. godine kao Management & Information Systems Company, danas, nakon tri decenije poslovanja važi za regionalnog lidera u svijetu poslovnog softvera i digitalne transformacije u domenu različitih poslovnih procesa i industrijskih grana.


U protekllih 30 godina poslovanja, kompanija M&I je prošla značajan razvojni put, uvijek imajući u fokusu razvoj proizvoda i znanja naših zaposlenih kao strateški cilj. Ovaj jubilej je prilika da se osvrnemo na sve što smo postigli u ovom periodu ali i da se prisjetimo nekoliko zanimljivosti koje će opisati kako je IT svijet izgledao u periodu kada je naša kompanija osnovana.

U periodu kada je naša kompanija osnovana, svijetom su vladali mainframe računari, kompanije su imale vlastite računarske centre sa desetinama, stotinama i hiljadama zaposlenih, koji su razvijali softverska rješenja za vlastite potrebe, zasnovana na proprietary platformama, koje su bile vlasništvo najvećih IT kompanija druge polovine 20. vijeka. IT tehnologija toga doba bila je glomazna, skupa i ograničenih mogućnosti i performansi. Naravno, za sve koji su sa tom tehnologijom radili, ona je bila najbolja, jer druge nije bilo!

Prvi računar sa internim programom nabavljen je u Jugoslaviji 1960. godine, od strane Saveznog zavoda za statistiku - IBM 705 - bio je težak 10 tona, imao je kapacitet centralne memorije od 40KB i koštao je 1.460.000 dolara.

Razvoj tehnologije krajem 80-ih i početkom 90-ih donio je višestruko smanjenje dimenzija računara, višestruko smanjenje cijena i višestruko povećanje performansi. Primat preuzimaju client/server platforme, koje karakterišu mnogo niže cijene i visoke performanse, ISV (Independent Software Vendor) aplikativna rješenja, nezavisna od proizvođača client/server platforme i proizvođača DBMS-a i intuitivni GUI zasnovani na Windows-u i izuzetnoj grafici PC računara.

Tokom 90-ih još jedna stvar na globalnom nivou, danas, pomalo zaboravljena, dovela je do izuzetnog razvoja IT i izuzetnog ulaganja u IT - Y2K ili “milenijumska buba“. Decenijama su, zbog ograničenog kapaciteta i performansi, aplikacije razvijane po standardu koji je u datumu godinu prikazivao samo sa dvije posljednje cifre. Milioni programa su tako napisani, ljudi koji su ih pisali su nestali, dokumentacija je uglavnom i uvijek bila nepotpuna i problematična. Niko nije očekivao da će se gomila programa “vrtjeti“ decenijama i niko nije znao šta će se desiti sa svim tim aplikacijama minut poslije ponoći 01.01.2000., kada će “00“ značiti i “1900“ i “2000“. Stotine milijardi dolara investirane su u IT da bi se ovaj problem (uspješno) prevazišao.

Termin “ERP“, danas nešto bez čega je nazamislivo savremeno i uspješno poslovanje, prvi put su upotrijebili analitičari Gartner Grupe 1991. godine i označavao je integralni informacioni sistem sa svim funkcionalnostima koje su potrebne nekom poslovnom entitetu, sa ključnim karakteristikama da se bilo koji podatak unosi samo na jednom mjestu i da je, kad je unijet, nepromjenjiv. Do tada je u opticaju bio termin MRP (Material Resource Planning). 1991. godine je i SAP, danas jedan od naših cijenjenih partnera, lansirao R/3 client/server ERP rješenje.

Naše tržište je uvijek bilo izuzetno IT obrazovano, svjesno svjetskih IT trendova, vlastitih želja i mogućnosti. Naši klijenti, u tom periodu, su takođe prepoznali nove trendove. Prof. dr. Neđo Balaban, osnivač kompanije M&I Systems, Co., na vrijeme je prepoznao promjene koje dolaze, uvidio potencijal tih promjena i osnovao firmu koja će svoj razvoj zasnivati na novim inovativnim tehnologijama. Prof. Balaban - njegove ideje i vizija- obilježili su prvih 30 godina M&I-a. Pored profesionalnih interesovanja, koje su obuhvatale oblasti upravljanja ljudskim resursima, upravljanje performansama i poslovnu inteligenciju, kroz svoju profesorsku karijeru, obrazovao je preko 12.000 mladih ljudi, danas uspješnih profesionalaca, od koji su mnogi radili, ili još uvijek rade u M&I-u.

Mnogo toga, pogotovo u svijetu tehnologije i biznisa, se revolucionarno promijenilo u ovih 30 godina. Praćenje svjetskih trendova, inovativnost, diverzifikovani portfolio proizvoda i usluga, kvalitet i dosljednost u njihovoj implementaciji, omogućio je M&I-u status regionalnog lidera.

Količina generisanih podataka eksponencijalno raste, tržište, kao i zahtjevi su sve dinamičniji, sve češće se postavljaju uslovi za efikasniju i inovativniju optimizaciju poslovnih procesa, ali i ljudskih resursa. Prateći savremene koncepte i trendove tržišta, koji uključuju machine learning, vještačku inteligenciju, inteligentnu analitiku i automatizaciju procesa, i vodeći i podržavajući kompanije u razvoju novih poslovnih modela, optimizaciji i implementaciji efikasnijih poslovnih procesa, M&I omogućava kompanijama transformaciju poslovanja, čime se konstantno stvaraju nove prilike za unapređenje, inovaciju i rast. U ovih 30 godina, preko 400 kompanija i drugih organizacija, prepoznale su i izabrale M&I kao pouzdanog partnera koji može da podrži njihov rast i razvoj kroz dugoročnu saradnju.

Zaposleni u M&I Systems, Co. Grupi, kojih sada već ima preko 250, najdragocjeniji su resurs kompanije koji svakodnevno radi na razvoju i implementaciji inovativnih rješenja. Naši projekti, reference, lista partnera i kompanije koje su se, od osnivanja, pridružile M&I Systems, Co. Grupi, ukazuju na to da je, pored regionalnog tržišta, ove vrijednosti prepoznalo evropsko ali i svjetsko tržište, što omogućava M&I-u da se danas nalazi u središtu poslovne i tehnološke revolucije. Ove činjenice omogućavaju nam i podstiču nas na konstantan iskorak van zone komfora, što nas čini srećnim i uzbuđenim oko svega što (tehnološka) budućnost donosi.