Studije slučaja

PočetnaO namaM&I Group UspehStudije slučaja

SPORT VISION BIJELJINA (BOSNA I HERCEGOVINA)

Kompanija Sport Vision Group je lider u prodaji sportske obuće, odeće i opreme na tržištu balkanskog regiona. Osnovana je 1996. godine u Bijeljini, dok se sedište nalazi u Beogradu. Danas, Sport Vision Group, sa različitim sportskim konceptima, posluje u 9 zemalja – Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji. Pored toga, ima rasprostranjenu malorodajnu mrežu kao i online prodavnice. Sport Vision Grupa je zastupnik renomiranih sportskih brendova Champion, Ellesse, Umbro, New Balance, North Face i mnogih drugih. Pored toga, kompanija je partner vodećih svetskih sportskih brendova kao što su Nike, Adidas, Reebok, Under Armour, čiji proizvodi se mogu naći u svim maloprodajnim objektima kompanije.

Danas je u Sport Vision-u zaposleno više od 4000 ljudi i taj broj se svakodnevno uvećava. Poslovanje kompanije posvećeno je davanju pozitivnog doprinosa društvu i okolini, razvojem i implementacijom odgovorne poslovne prakse koja, ujedno, obezbeđuje i ostvarivanje finansijskih uspjeha. Kompaniju karakterišu fleksibilnost, profesionalnost i dinamična strategija razvoja i od svog osnivanja je tržišno orijentisana sa prepoznatljivim brendovima. Brzo reagovanje na tržišne zahteve i profesionalni odnos prema potrošačima i partnerima, čine Sport Vision kompanijom kojoj se veruje. Sport Vision aktivno ulaže u razvoj sporta i mladih sportista.

SAP rollout projekat u kompaniji Sport Vision, BIH je bio jedan u nizu projekata rollout-a unutar Sport Vision Grupe, čija implementacija se odvijala u periodu od oktobra 2018. do novembra 2019. godine. Projekat se po svim svojim odlikama u značajnoj meri razlikovao od klasičnih rollout-a, pre svega po svom opsegu, vrlo kompleksnoj arhitekturi u delu integracije različitih poslovnih rešenja, kao i obimu zakonske regulative koju je trebalo podržati poslovnim i sistemskim rješenjima. Upravljanje projektom, kao i posvećenost svih članova projektnog tima su definitivno bili presudni kada su u pitanju kvalitet projekta i faktor uspjeha.

Tokom celokupnog projektnog ciklusa, kvalitet projekta je bio u glavnom fokusu. Neminovno je da je svaki sličan projekat predstavlja veliku poslovnu transformaciju za kompaniju, te da su upravljanje promenama i upravljanje rizicima neki od ključnih indikatora uspjeha. Projekat je podrazumevao standardizaciju poslovnih procesa na nivou Grupe, kao i konsolidaciju finansijskih izveštaja. Za ovolike izazove nisu uvek dovoljni samo ekspertiza i iskustvo. Veoma značajnu ulogu igra i konstantna podrška sponzora projekta, kao i svih članova nadzornog odbora, koja ni u jednom trenutku nije izostala.

Činjenica koja možda i najviše ide u prilog ovom projektu jeste ta da svi članovi projektnog tima doživljavaju ovaj projekat kao značajan uspeh, kako za Sport Vision kompaniju u Bosni, tako i za celu Sport Vision Grupu. Nakon završetka projekta, na isti se gleda kao na referencu, odnosno „benchmark“ projekat unutar kompanije. Konkretno, ovakva percepcija bazirana je na činjenicama da je GoLive bio u potpunosti u skladu sa očekivanjima, na vreme i u sklopu projektnog budžeta i da je kompanija odmah nakon GoLive -a nastavila da posluje u svom punom kapacitetu, sa minimalnom potrebnom postprodukcijskom podrškom. Za svakog SAP konsultanta, SAP ABAP programera i projektnog menadžera ovakav projekat je veliko profesionalno ostvarenje i motivacija za još veće uspehe.

M&I Systems, Co. je dugogodišnji partner kompanije Sport Vision Group u oblasti informacionih tehnologija i transformacije poslovanja. Ono čime se najviše ponosimo jeste činjenica da smo proteklih godina uz Sport Vision i projekte za ovu kompaniju profesionalno napredovali, te da smo danas tim koji poseduje neprocenjivo znanje i iskustvo u oblasti modelovanja poslovnih procesa i arhitekture poslovnih resenja za Retail & Fashion industriju. Sport Vision je kompanija koja je prepoznala sve prednosti i benefite SAP ERP rešenja za poslovanje, te je nakon SAP implementacija za kompanije u Srbiji doneta poslovna odluka za rollout projekte za ostala tržišta na kojima Sport Vision Group uspešno posluje.